26 september, 2017
van 9 tot 5 wat ouderwets
Working 9 to 5. Wie kent het wereldberoemde liedje van Dolly Parton niet? Gemaakt in een tijd (begin jaren tachtig van de vorige eeuw) dat je ’s morgens rond een uur of acht van huis ging om te werken en om ’s avonds tussen half zes en zes uur thuis weer op de klep te vallen. Maar inmiddels zijn we bijna veertig jaar verder. Is werken van negen tot vijf nog wel van deze tijd?
Destijds, begin jaren tachtig, was je werklocatie feitelijk ook de enige plek waar jij je arbeid kon verrichten. Op kantoor stond je typemachine, een apparaat dat je vaak thuis niet eens had. Maar in een wereld die tegenwoordig bestaat uit computers (die vaak op meerdere plekken in huis staan) en smartphones waarop alles wat in de wereld gebeurt te volgen is, is er nogal het een en ander veranderd.
Inlog
Inlog en inloggegevens? Die woorden kenden we veertig jaar geleden nog niet. Enkel en alleen op kantoor je werk kunnen doen is allang niet meer van deze tijd. Inloggen op je werkcomputer kan tegenwoordig op willekeurig welke plek dan ook. Nog steeds is het dan natuurlijk mogelijk om van negen tot vijf te werken, maar dat hoeft niet. Het gaat er om dat je voor een bepaalde tijd de dingen gedaan hebt waarvan je werkgever verwacht dat je ze af hebt. Dat hoeft dus niet noodzakelijkerwijs tussen negen en vijf. Dat kan ook voor negen uur en anderzijds na vijf uur.
Concentratie
Verder blijkt uit steeds meer onderzoeken dat acht uur aan een stuk hetzelfde werk verrichten op een bepaald moment je productiviteit niet bevordert. De concentratie verslapt over het algemeen na anderhalf uur. In sommige landen wordt daarnaast al proef gedraaid met werkdagen van zes uur.
Dat gebeurt met name omwille van het feit dat de concentratie minder optimaal is hoe langer de dag duurt.
FOTO: SHUTTERSTOCK
Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature