25 februari, 2021
ZUNDERT – Het grootste compliment dat Angela van Steen voor haar werk kan krijgen zijn de woorden: “Precies zoals wij hem of haar herinneren.” Woorden van nabestaanden, want Angela werkt naast verzorgende IG Ouderenzorg (Individuele Gezondheidszorg) ook als oproepkracht bij Uitvaartverzorging Jack Mathijssen in Zundert. De Rijsbergse vertelt in deze rubriek over haar dankbaar werk als verzorgster postmortale zorg.
DOOR CORINE ROKS
“Mijn werk in de ouderenzorg bracht mij op een natuurlijke manier in contact met het afscheid. Een collega, die zag hoe respectvol en met precisie ik overledenen verzorgde, wees me op de vraag naar postmortale zorg in de uitvaartbranche. Jack Mathijssen maakte een start in de uitvaartverzorging, na een gesprek met hem kon ik binnen een week beginnen. Inmiddels werk ik hier al veertien jaar, vanaf de oprichting in 2007 om precies te zijn.”
Verzorging
“De verzorging van een overledene wordt altijd door twee medewerkers gedaan, thuis of in ons Afscheidshuis. In onze verzorgingsruimte wordt de overledene gewassen, geschoren, nagels geknipt en netjes aangekleed. Het sluiten van de mond gebeurt met een kussentje onder de kin of met een speciale hechttechniek; de zogenaamde invasieve handelingen waarvoor toestemming van de familie een vereiste is,” geeft Angela uitleg. “Sommige overledenen zijn in het bezit van een laatste wilsbeschikking, waarin hun laatste wensen precies beschreven staan, zo ook de verzorging. De optie voor een vingerafdruk wordt door de familie vaak in dank aangenomen.”
Angela vervolgt: “Als er één van mijn cliënten van verzorgingshuis Rijserf overlijdt, dan word ik vaak als eerste benaderd voor de laatste zorg. Dat is heel fijn, de families waarderen dat enorm omdat er vaak al een relatie bestaat tussen cliënt/familie en mij. Overigens vragen we altijd of de familie wil helpen met de laatste verzorging. Uit de praktijk blijkt dat dit positief bijdraagt in de rouwverwerking.” Verder laat zij weten: “De laatste aanraking bestaat uit het aanbrengen van een bodylotion op de handen en gelaat. Een handeling die vaak door familie wordt gedaan. Helaas is het in deze coronatijd niet altijd mogelijk om de familie actief mee te laten helpen.”
Haar en make-up
“De haardracht is erg belangrijk, het moet overeenkomen zoals het altijd er uitzag. Met make-up zijn we voorzichtig. Ik vind het vaak te theatraal overkomen, zeker als de huid erg verbleekt is. Maar ook hier gelden de wensen van de familie en de overledene.” Zij vervolgt: “Mensen die overleden zijn aan bijvoorbeeld een leverziekte hebben doorgaans een erg gele kleur, met een lila make-up wordt dat gecamoufleerd. Blauwe plekken behandelen we met een oranje pigment. Dit zijn aspecten van de kleurenleer die in mijn opleiding aan bod kwamen.”
Fabeltjes en feiten
Een vaak gestelde vraag wil Angela graag beantwoorden: “Nee, haar en nagels groeien na de dood niet door. Het is de huid die zich terugtrekt door uitdroging waardoor nagels en haren langer lijken.”
Professioneel
Op de vraag of Angela haar werk emotioneel kan dragen is haar antwoord: “Nu wel, ik heb geleerd me professioneel op te stellen, al blijven er uitzonderingen. Mijn tweede verzorging kan ik me nog goed herinneren, ik stond op afstand van de zeer geëmotioneerde familie te vechten tegen mijn eigen tranen.” Inmiddels heeft Angela ruim vijfhonderd overledenen verzorgd. “Praten met collega’s en mijn werkgeefster helpt ook goed met de verwerking. Het is heel dankbaar werk, ik hoop het nog vele jaren te mogen doen.”
Kaartspelletjes
Naast haar werk gaat Angela graag naar de sportschool. Daarnaast wandelt ze graag met haar partner en de honden Ozzy en Luna. Deze bezige bij vindt haar rust met een goed boek of een potje kaart. “Rikken, pokeren of een potje 31-en, het maakt niet uit, ik vind alle kaartspelen leuk.
Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature