U bent op zoek naar een nieuwe medewerker voor uw bedrijf. Één van de eerste stappen die u onderneemt, is het schrijven van een wervende vacaturetekst. Tijdens het schrijven van deze tekst heeft u waarschijnlijk al een ideaalbeeld van de perfecte medewerker in gedachten. U kunt echter niet zomaar alle termen in uw vacaturetekst gebruiken. Dit heeft alles te maken met artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Deze wet beschermt Nederlanders tegen discriminatie op grond van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, nationaliteit en politieke overtuiging. De grens tussen wat wel en niet mag is vrij klein. Maar waar ligt die grens? Wat mag wel en wat mag niet in vacatureteksten?

Discriminatiegronden
Mensen in gelijke gevallen ongelijk behandelen, dat is discriminatie. De wet benadrukt de volgende discriminatiegronden:

  • Leeftijd
  • Seksuele gerichtheid
  • Godsdienst/levensovertuiging
  • Ras
  • Geslacht
  • Nationaliteit
  • Handicap/chronische ziekte
  • Politieke overtuiging
  • Burgerlijke staat
  • Soort arbeidscontract
  • Arbeidsduur

Direct onderscheid
Een werkgever mag geen direct onderscheid maken tussen werknemers of sollicitanten. Een werkgever maakt direct onderscheid als hij op één of meerdere discriminatiegronden iemand afwijst. Zo mag hij bijvoorbeeld niet een vrouw afwijzen omdat hij denkt dat een man de functie beter zal vervullen.

Indirect onderscheid
Indirect onderscheid is wanneer een werkgever een bepaalde groep benadeelt ten opzichte van de rest. Wanneer er in een vacature voor een caissière wordt gevraagd naar iemand die de Nederlandse taal goed beheerst, wordt er indirect onderscheid gemaakt. Dit zou ten nadele kunnen zijn voor iemand met een buitenlandse afkomst. Hier is dus sprake van indirect onderscheid.

Uitzonderingen
In een vacature mag niet staan dat men op zoek is naar een man of vrouw voor de functie. Er mag bijvoorbeeld niet specifiek gevraagd worden naar een administratief medewerkster. Er mag wel gevraagd worden naar een man of vrouw als dit een specifiek vereiste is voor de functie. Denk hierbij aan een filmrol of een voice-over. Dit geldt niet alleen voor geslacht maar ook voor andere discriminatiegronden. Voor een priester of dominee is de geloofsovertuiging essentieel voor het uitvoeren van de functie. Voor de functie van vrachtwagenchauffeur mag een minimumleeftijd van 18 jaar worden benoemd omdat dit de wettelijke minimumleeftijd is om een vrachtwagenrijbewijs te behalen.

Voorkeursbeleid
Een werkgever mag een voorkeursbeleid, of positieve discriminatie, hanteren. Dit betekent dat hij er bij gelijke geschiktheid voor kan kiezen om de functie te laten vervullen door bijvoorbeeld een vrouw, allochtoon of iemand met een handicap. Op deze manier wordt de verdeeldheid in de arbeidsmarkt recht getrokken.

Foto: Pixabay

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen