Vorig jaar heeft bijna een kwart van alle Nederlanders van 25 jaar en ouder verklaard dat ze te kampen hadden met slaapproblemen. Dat is net iets meer dan het jaar ervoor: 24 tegenover 21 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat bekendgemaakt op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête. Onder slaapproblemen wordt onder andere verstaan: niet in slaap kunnen komen, niet kunnen doorslapen of ’s ochtends veel te vroeg wakker worden. De groep personen die het vaakst aangeeft dat ze slaapproblemen heeft zijn mensen die zichzelf arbeidsongeschikt noemen; veel vaker dan bijvoorbeeld mensen die werkeloos zijn of betaalde arbeid hebben.

Concentratiestoornissen

Voor een deel van de mensen is het slecht slapen ook beperkend bij hun activiteiten in hun dagelijks leven. Ongeveer vier op de tien personen zegt bijvoorbeeld dat ze last hebben van concentratiestoornissen, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Belemmeringen

Sommige mensen hebben veel meer belemmeringen door het slechte slapen dan anderen, en het zijn vooral de mensen die arbeidsongeschikt zijn die daar vaak last van hebben. Zo’n 80 procent voelt zich dagelijks belemmerd doordat ze slecht sliepen. Bij andere groepen ligt dat percentage veel lager. FOTO SHUTTERSTOCK

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen