De arbeidsmarkt is de laatste jaren flink veranderd. Door de digitalisering vinden er verschuivingen plaats in het soort banen. Met de opkomst van platformen als Uber, Thuisbezorgd en Deliveroo zijn er steeds meer mensen met een flexibele baan. Onder flexwerkers verstaan we onder andere oproepkrachten (18%) en zzp’ers (28%). Van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is ruim 45% in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar. Dit komt doordat een groot deel van hen nog naar school gaat of een studie volgt. Deze scholieren hebben dan vaak een bijbaan in de avonduren of weekenden.

Meer vrijheid
Één van de redenen waarom mensen kiezen voor flexwerk is de vrijheid die het met zich meebrengt. Bij een flexbaan is er vaak meer ruimte voor flexibele werktijden. Hierbij kan dan de eigen tijd worden ingedeeld. Dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast is een reden om te kiezen voor flexwerk dat het een hogere productiviteit met zich meebrengt. Als zzp’er heb je de mogelijkheid om te werken waar en wanneer je maar wil. In het café om de hoek? Of ’s avonds op de bank? Door de vrijheid en onafhankelijkheid van flexibel werk, kan je creativiteit een enorme boost krijgen!

Zekerheid
Toch blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders het liefst een vast contract heeft. Eind vorig jaar voerde Totta een opinie-onderzoek uit in opdracht van het FNV. Uit deze cijfers bleek dat 79% liever een vaste baan heeft dan flexwerk. Een reden hiervoor is dat een vast contract en een vaste werkgever zorgen voor vastigheid en zekerheid. Voornamelijk vaders en moeders die hun gezin moeten onderhouden hebben de voorkeur voor een vast contract. Het krijgen van een hypotheek en het verzorgen van een gezin gaan immers gemakkelijker wanneer je een vast inkomen hebt.

Foto: Pixabay

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 22 maart, 2022

    Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature

    Geplaatst door
    pim van bezooijen