19 oktober, 2017
Het vorige week na 209 dagen van onderhandelen bereikte regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat als basis dient voor het kabinet Rutte III, heeft ook gevolgen voor werkgevers en werknemers.
Zo wil het nieuw te vormen kabinet, dat waarschijnlijk volgende week bij de koning de eed aflegt, werkgevers stimuleren om mensen sneller een vast dienstverband te geven. Verder wil Rutte III dat kleine bedrijven werknemers die (langdurig) ziek zijn minder lang loon doorbetalen. Daar staat nu een periode van twee jaar voor. Het nieuwe kabinet wil dit terugbrengen naar één jaar; voor het tweede jaar moeten alle kleine werkgevers een collectieve bijdrage leveren.
Onder kleine bedrijven worden werkgevers gerekend die 20 tot 25 personeelsleden in dienst hebben. Meer dan 25 werknemers in dienst? Dan blijft de regeling van twee jaar doorbetalen van kracht.
Proeftijd
Verder is onder andere bepaald dat werkgevers pas na drie jaar een werknemer in vaste dienst hoeven te nemen in plaats van de twee jaar zoals dat nog toe het geval was. Verder mag een werkgever van Rutte III met een werknemer een langere proeftijd afspreken. Bij het direct aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd, wordt een proeftijd van kracht die maximaal vijf maanden mag duren. Bij contracten met een duur van langer dan twee jaar, gaat een proeftijd van drie maanden gelden.
Promotie
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn ook overeengekomen dat mensen die meer gaan werken of promotie maken beter beloond moeten worden. Tot op heden merkten werknemers daar weinig van omdat het fiscale stelsel daar niet op afgestemd was.
Zzp’er
Vermeldenswaard is tot slot dat voor zzp’ers een minimum tarief van 15 tot 18 euro van kracht wordt. Is dit minder dan wordt de zzp’er door de Belastingdienst beschouwd als werknemer. In de praktijk betekent dit dat zijn opdrachtgever beschouwd wordt als werkgever. Dus moet de werkgever zorg dragen voor onder andere premies en het vakantiegeld.
Graag ontvang ik een prijs voor het plaatsen van een vacature